Biserica Bărboi, cu hramul Sf. Petru și Pavel (29 iunie)

Biserica Bărboi rămâne, peste veacuri, unul dintre locașurile simbol ale orașului Iași. Este situată în centrul orașului Iași, pe strada Bărboi nr. 12. Ea are hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătorit în fiecare an la 29 iunie.

A fost construită în anii 1841–1844, pe locul unei biserici mai vechi, construită de marele vornic al Țării de Jos, Ursu Bărboi, din neamul Sturdzeștilor, în perioada 1613-1615.

Biserica Bărboi a fost construită, în forma actuală, cu ajutorul marelui logofăt Dimitrie Sturdza și al soției sale, Elena, fiind opera arhitectului Andrei Karidis, ajutat de către meșterii greci Atanasie și Gheorghe din Sisani.

După 12 martie 1669, Biserica Bărboi este transformată în mănăstire, împrejmuită cu zid și închinată ca metoc, până în 1822, Mănăstirii Vatopedi din muntele Athos. Printre stareții mănăstirii este de amintit arhimandritul Neonil Buzilă (1789-1853), care a condus obștea mănăstirii între anii 1832-1834 și s-a îngrijit de reînnoirea acestui sfânt lăcaș.

Avariată de cutremurul din 10 februarie 1821 și, mai ales, de acela din 26 noiembrie 1829, vechea zidire a fost dărâmată și înlocuită cu edificiul conceput de Karidis.

În pridvorul deschis, deasupra ușii de intrare, se află o pisanie în limba română cu caractere chirilice pe o placă de marmură. Aceasta conține următorul text: „Acestu sfăntu lăcaș a Bărboiului, unde să prăznuește soborul Sfinților Apostoli, s-au prifăcut din temelie acum în anul 1841, cu cheltuiala din veniturile aceștii monastiri și cu agiutorul marelui logofăt Dimitrie Sturza și a soții sale Elencu, prin sălința, sărguința și osteniala mitropolitului Grigorie Irinupoleos și a boerilor Sturzăști, ctitori aceștii monastiri spre vecinica pomenire a lor și a tot niamul”.

În ultimii 40 de ani, Biserica Bărboi a avut parte de lucrări de restaurare și consolidare: în perioada 1980 – 1988, cu fonduri acordate de Mitropolia Moldovei și Sucevei și cu sprijinul tehnic al autorităților de stat, fiind resfințită la 27 noiembrie 1988 de către Înaltpreasfințitul Teoctist, Mitropolitul Moldovei și Sucevei

27 noiembrie 1988 – Resfințirea Bisericii Bărboi

și în perioada 2016-2022, prin finanțare europeană în cadrul programului POR, Axa Prioritară ”Îmbunatațirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, proiectul cu titlul ”Restaurare, consolidare, amenajare și introducere în circuitul turistic a monumentelor istorice din Ansamblul Bărboi Iași, Biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel, turnul de intrare, amenajarea incintei”, fiind resfințită la 19 iunie 2022 de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

19 iunie 2022 – Resfințirea Bisericii Bărboi